Circulair bouwen?

14 januari 2020

Het zou te ver gaan om te beweren dat het nieuwe CLV circulair wordt gebouwd. We hadden wellicht meer circulariteit voor elkaar willen krijgen. Toch zijn we tevreden met wat op dat vlak wél is gelukt. 

In de fase van voorbereiding van de voorbereiding brachten we een bezoek aan het gebouw van Liander in Duiven. Een prachtig voorbeeld van het strippen van bestaande gebouwen, waarbij het skelet volledig overeind bleef. De vier oude gebouwen werden vervolgens met elkaar verbonden door dakspanten van hergebruikt staal. Binnen gevels werden bekleed met hout dat gered was van de verbrandingsoven. Regenwater wordt gebruikt voor het doorspoelen van toiletten. Een juweeltje van hergebruik. Wel met een budget dat vergelijkenderwijs het viervoudige bedroeg van dat van ons.

De keuze om 44% van de betonconstructie te laten staan en opnieuw te gebruiken was een hele bewuste en tegen de wind in. Hoe vaak heb ik niet gehoord: ‘Het was toch veel goedkoper geweest om alles te slopen?’ of: ‘Hoe is het met de verbouwing?’ Terwijl het toch echt nieuwbouw is, met voor een deel hergebruik van de oude betonconstructie.

Die oude constructie heeft de architect en de aannemer wel hoofdbrekens bezorgd, omdat lang niet alles in werkelijkheid overeenkwam met de tekeningen van toen. Daarvoor was het nodig de tekeningen een paar keer aan te passen. En op sommige plekken zat zoveel betonijzer in het ter plekke gestorte beton, dat er een laag vanaf moest worden gezaagd. Het was de bedoeling om de aluminium puien er netjes uit te halen, deze op te slaan en ergens anders opnieuw te gebruiken. Maar dat bleek zo’n onmogelijke klus dat ze door een grijper werden doorgeknipt en eruit getrokken. Inclusief het glas.

 

Alle ingebouwde airconditioning-apparatuur is verkocht en wordt ergens opnieuw gebruikt. De klapwand die de grote- en de kleine kuip scheidde is in zijn geheel overgezet naar een dorpshuis ten zuiden van de grote rivieren. Van de graffitipanelen op de gevels (The Wall of Veen) zijn honderden wijnkistjes en setjes met onderzetters gemaakt, door de Bombardon. Zij maakten ook een hangmat en tasjes van de gordijnen die nog goed waren.

Alle granulaat dat overbleef na verpulvering van de betonnen delen waar geen asbest in zat, is gebruikt om een grote parkeerplaats van een nieuw bedrijfspand op een kilometer of zeven hier vandaan, een stevige basis te geven. De gebogen stalen spanten van het dak van de grote kuip zijn door de sloper zelf aangewend voor uitbreiding van zijn depot van her te gebruiken materialen. Houten balken zijn afgevoerd naar de zagerij en verzaagd tot bruikbare planken en oude industriële lampen (van Industria Rotterdam) uit de kruipruimte en de kelder hebben via verloting hun weg gevonden naar een nieuw leven bij een medewerker thuis.

De latten waarmee de hangende laboratoria zullen worden bekleed (onderdeel van de actie LAT-relatie) worden gemaakt van hergebruikt hout. Bij het vaste meubilair, dat op maat zal worden gemaakt, streven we ook naar hergebruik van materialen.

Alle materialen die gebruikt worden in het nieuwe gebouw worden voorzien van een materialenpaspoort, zodat in de toekomst duidelijk is, waar ze vandaan komen en waarvoor ze opnieuw te gebruiken zijn. Dat is toekomstige circulariteit!